
 

 

 
 

 

 

 

 

 

SUBMISSION TO THE OIREACHTAS JOINT COMMITTEE  

ON CHILDREN, EQUALITY, DISABILITY, INTEGRATION AND YOUTH 

BY THE EMPLOYMENT BAR ASSOCIATION (EBA) 

 The EBA is an association of senior and junior counsel who are members of the Bar of 

Ireland. Its members are practising barristers, both junior and senior counsel, who 

specialise in employment, equality and labour law and represent and advise employers 

and employees in litigation and workplace disputes in public and private sector 

employment. 

 The EBA welcomes the opportunity afforded by the Joint Committee on Children, 

Equality, Disability, Integration and Youth to make a written submission on the 

provisions of the General Scheme of a Work Life Balance and Miscellaneous Provisions 

Bill, 2022. 

General 

 That the General Scheme proposes amending existing legislation rather than introducing 

new standalone legislation is to be welcomed.   

 The Bill appears largely uncontroversial in terms of what it sets out to achieve and for 

the most part has not exceeded the obligations imposed by the Directive (EU) 2019/1158 

of the European Parliament and of the Council of 20th June 2019 on Work Life Balance 

for Parents and Carers (hereinafter the EU Directive). 

 While the Directive refers to “carers’ leave”, this is inconsistent with the reference to 

individual workers and also conflicts with the designation of the Carer’s Leave Act 

already existing in Irish legislation. As the proposed Bill refers to and legislates for leave 



 

 

 
 

for individual employees the reference to “carers’ leave” should reflect the singular 

“carer’s leave”. 

 Where a numbered Head in the General Scheme document has not been commented on, 

that is because the amendments and/or explanation of the amendments are accepted and 

there are no issues arising from same. 

Head 2:  Interpretation 

 It is queried whether it was intended that the definition of an employee would exclude 

members of An Garda Siochána and the Defence Forces, while including Civil Servants 

within the meaning of the Civil Service Regulation Act, 1956.   

Head 3:  Amendment of Part II of the Parental Leave Act, 1998 – Parental Leave and 

Force Majeure Leave – Right to Request Flexible Working Arrangements for 

Caring Purposes 

 The provision of flexible working for those employees who have caring responsibilities 

pursuant to Article 9 of the EU Directive appears not to have the same limitations in 

terms of application which the Parental Leave Act 1998 and the Carer’s Leave Act 2001 

have. The proposed section 6A(2) provides that a person who provides personal care or 

support to a person who is in need of significant care or support for a serious medical 

reason may request changes to his or her working arrangements.  The persons to whom 

the care is being provided is listed in sub-section (3), but is not limited by the age of any 

particular child (as the Parental Leave Act is currently) and nor does it identify that the 

employee needs to be a carer within the definition of the Carer’s Leave Act.   

 There is no requirement for an employee seeking flexible working arrangements for 

caring purposes to establish that the person being cared for is a relevant person as is the 

current requirement under the Carer’s Leave Act.   

 There also appears to be no time limit to the period for which flexible working can be 

sought/granted.   

 There is no obligation imposed in the amendment that any evidence of the “serious 

medical reason” requiring care be provided by the employee to the employer so on what 



 

 

 
 

basis is an employer to determine whether an employee is eligible for flexible working 

arrangements for caring purposes? 

 The question arises as to whether it was intended to create a separate framework for the 

operation of these additional flexible working arrangements than currently exists for 

Parental or Carer’s leave.   

 In section 6A(10) consideration should be given to rewording the phrase “An employer 

complies with this sub-section where he or she and the employee” to state “An employer 

complies with this sub-section where the employer and the employee” to reflect that 

employers are often corporate entities rather than gendered individuals but also to remove 

the binary reference to gender connoted by “he or she”.   

 In section 6A(10)(a) employees should have an apostrophe before the “s”.   

 In sub-section (13)(a) reference is made to the employer concerned “or his or her 

successor”, but in the Definitions section the definition of “Employer” includes the 

successor of the employer, so further reference in this sub-section is not necessary.   

 In sub-section (13) where there is only a sub-paragraph (a) and no further sub-paragraphs 

arguably there is no need to create sub-paragraph (a) at all.  The same comment applies 

in relation to sub-section (14)(a).   

 In sub-section (14)(a) the amendment of the agreement to postpone the commencement 

of the arrangements to such time as the employee is no longer sick lacks clarity and 

certainty in circumstances where the employee’s absence through sickness may be 

ongoing and of unknown duration.  It may be preferable to consider that the 

commencement date will be deferred until a new commencement date can be agreed 

between the employer and the employee once the employee is no longer sick.   

 Sub-section (15)(b) again refers to the successor of the employer which is not necessary, 

given the original definition of “Employer”.   

 In sub-section (17) “employees needs” should read “employee’s needs”.  Where 

reference is made to “his or her needs” it may be better phrased as the “the employer’s 

needs”.  Likewise the response in writing should reflect it being signed for or on behalf 

of the employer rather than by “him or her” to aid clarity.   



 

 

 
 

Head 4: Amendment of Part II of the Parental Leave Act, 1998 – Parental Leave and 

Force Majeure Leave – Leave for Medical Care Purposes 

 It is noted that the leave for medical care purposes is in addition to the force majeure 

leave already provided for by section 13 of the Parental Leave Act, 1998. 

 However, it is also noted that the leave for medical care purposes is intended to be unpaid, 

unlike force majeure leave.  

 It is noted in the addition of section 13A, unlike section 6A dealt with in Head 3, that 

there is a necessity for the employee to provide medical certification of the serious 

medical issue of the person in respect of whom the leave for medical care purposes is 

sought.  This would seem appropriate but does raise the question whether it will cause 

difficulties for low paid employees and/or the person in need of medical care potentially 

having to incur the cost of medical certification in order to obtain leave for which the 

employee will not be paid.   

Head 5: Amendment of Part III of the Parental Leave Act, 1998 – Employment Rights – 

Protection of Employment Rights – Leave for Medical Care Purposes 

 Section 6(3) of the Parental Leave Act, 1998, provides that a period of parental leave 

shall not commence before a time when the employee concerned has completed one 

year’s continuous employment with the employer from whose employment the leave is 

taken.  Should this service requirement be applied in respect of the leave for medical care 

purposes or flexible working arrangements for care purposes or is it the view that the 

provision in the Directive that only a service qualification of six months may be provided 

for prevents this? 

Head 8: Amendment of Part IV of the Parental Leave Act, 1998 – Resolution of Disputes 

– Decision under section 41 or 44 of Workplace Relations Act, 2015 – Leave for Medical 

Care Purposes and Flexible Working Arrangements for Care Purposes  

 Each reference to section 6A.(x) should more properly read section 6A(x).   

 



 

 

 
 

Head 9: Amendment of Part V of the Parental Leave Act, 1998 – Miscellaneous – 

Amendment of Enactments – Leave for Medical Care Purposes and Flexible Working 

Arrangements for Care Purposes 

 While the retention of records is obviously appropriate and the period of retention is not 

particularly onerous, the proposed insertion into the existing section 27 of the 1998 Act 

is not understood given how section 27 is currently worded following its amendment by 

section 8 of the Workplace Relations Act, 2015.    

Head 10: Amendment of section 2 of Maternity Protection Act, 1994 – Interpretation – 

Employee who is Breastfeeding 

 The extension of time for employees breastfeeding from six months to two years is to be 

welcomed. 

 It is noted that the intention of the language used in inserting “his or” before “her” is to 

provide for transgender males who may be breastfeeding and require the protections 

afforded by the Maternity Protection Act, 1994.   

 The issue arises as what “condition” is intended to reference when the aforementioned 

employee who is breastfeeding informs their employer of their “condition”.  It is not 

understood how breastfeeding might be considered a “condition”.  While it is accepted 

that this is the existing language in the Maternity Protection Act, 1994 it may be an issue 

which the Joint Committee could consider in the context of this Bill.  

Head 11: Amendment of section 7(2) of Maternity Protection Act, 1994 – Interpretation 

of Part II – References to an Employee for the Purposes of Entitlement to Maternity 

Leave are References to a Female Employee Only 

 The deletion of section 7(2) of the Maternity Protection Act, 1994, is appropriate and 

consistent with other language changes designed to ensure that the legislation provides 

protection to pregnant transgender males.   

Head 12: Amendment of section 16(1) of Maternity Protection Act, 1994 – Reference to 

“Woman” for the Purposes of Entitlement to Maternity Leave 

 The replacement of “woman” with “person” in section 16(1) is appropriate in order to 

include pregnant transgender males, but raises the question of whether the subsequent 



 

 

 
 

reference to “the father of the child” should be amended to refer to “the child’s other 

parent” in circumstances where the remaining parent may not be male.   

Head 13: Amendment to section 7(3) of the Adoptive Leave Act, 1995 – Notification of 

Employer 

 While there is no issue with the amendment of section 7(3) by the insertion of “his or” 

before “her employer”, the retention of reference to “the sole male adopter” is not 

understood.  It seems that the Adoptive Leave Act, 1995, does not reflect circumstances 

where there may not be an adopting mother, other than in circumstances where the 

adopting mother has died, which is provided for.  This would appear to be an oversight, 

albeit potentially outside the scope of the General Scheme for Work Life Balance, 2022. 

 

Niamh McGowan BL* 

 13th May 2022 

 Niamh McGowan is a practicing Barrister and accredited Mediator specialising in 

employment, equality and labour law, having been called to the Bar in 2006 after a 

career in management with an Irish multinational from 1986 to 2004 where she had been 

employed at Chief Executive level from 1992 onwards. Niamh was a co-

founder/developer of the Advanced Diploma in Applied Employment Law which is 

offered by the King’s Inns and has been its Course Director since its commencement in 

2014.  She is a long-standing member of the committee of the EBA. 

 

 
 

 


