### REPORT OF THE BUSINESS COMMITTEE

## ARRANGEMENTS FOR BUSINESS AND BUSINESS SCHEDULE FOR

### **TUESDAY TO THURSDAY, 14 - 16 DECEMBER 2021**

### Tuesday 14 December 2021 (2:00 p.m. - 11:42 p.m.)

Leaders' Questions (Sinn Féin, Social Democrats, Regional 2.00 p.m. - 2.34 p.m. (34 mins)

Group, Rural Independent Group)

Order of Business\* 2.34 p.m. - 3.04 p.m. (30 mins)

### Motion(s) without debate

- Motion re Appointment of Ombudsman and Information Commissioner (back from Committee) (Minister for Public Expenditure and Reform)
- Motion *re* Report of the Committee on Standing Orders and Dáil Reform on the orders of reference of the Committee on Autism
- Motion re Report of the Committee on Standing Orders and Dáil Reform on rotas for Leaders'
   Questions and Priority Parliamentary Questions
- Motion re first meeting of Committee on Gender Equality

Taoiseach's Questions 3.04 p.m. - 3.49 p.m. (45 mins)

**Government Business** 3.49 p.m. - 5.39 p.m. (110 mins)

- Statements pre European Council Meeting of 16th and 17th December 2021, pursuant to Standing Order 124 (to conclude within 110 minutes)

#### **Government Business**

5.39 p.m. - 7.24 p.m. (105 mins)

- Appropriation Bill 2021 (Second Stage) (if not previously concluded, to adjourn after 105 minutes and any division claimed to take place immediately prior to Committee Stage on Wednesday) (Dept of Finance)

#### Private Members' Business (Sinn Féin)

7.24 p.m. - 9.24 p.m. (120 mins)

- Residential Tenancies (Amendment) (Extension of Notice Periods) Bill 2021 (Second Stage) (shall be taken on either the conclusion or adjournment of Second Stage of the Appropriation Bill 2021)

P.Q.s: Oral - Minister for Environment, Climate and 9.24 p.m. - 10.54 p.m. (90 mins)

Communications

Topical Issues 10.54 p.m. - 11.42 p.m. (48 mins)

Adjournment 11.42 p.m.

### Wednesday 15 December 2021 (9:12 a.m. - 10:30 p.m.)

Topical Issues 9.12 a.m. - 10.00 a.m. (48 mins)

Private Members' Business (Rural Independent Group) 10.00 a.m. - 12.00 p.m. (120 mins)

- Health (Regulation of Termination of Pregnancy) (Foetal Pain Relief) Bill 2021 (Second Stage)

Leaders' Questions (Sinn Féin, Labour Party, Regional 12.00 p.m. - 12.34 p.m. (34 mins)

Group, Rural Independent Group)

<sup>\*</sup> Any dvision claimed on the Order of Business to be taken immediately and on reduced numbers

Questions on Promised Legislation

12.34 p.m. - 1.04 p.m. (30 mins)

### Motion(s) without debate

- Motion re Presentation and Circulation of Revised Estimates 2022 (includes referral to Select Committee)

Taoiseach's Questions (Questions to Minister of State only)

1.05 p.m. - 1.15 p.m. (10 mins)

SOS

1.15 p.m. - 2.15 p.m. (60 mins)

#### **Government Business**

- Animal Health and Welfare (Miscellaneous Provisions) Bill 2021 - Motion to instruct the Select Committee (to conclude 2.15 p.m. - 3.15 p.m. (60 mins) within 60 minutes)
- Motion re Appointment of one new member and Chair of 3.15 p.m. 4.10 p.m. (55 mins) GSOC (to conclude within 55 minutes)
- Appropriation Bill 2021 (Second Stage, resumed) (if not combined 215 minutes over Tuesday and Wednesday and any division previously concluded, to be brought to a conclusion within a claimed to be taken immediately prior to Committee Stage)

- Appropriation Bill 2021 (Committee and remaining) Stages) (to be taken no earlier than 4.30 p.m. and to conclude within 6.00 p.m. approx. - 7.00 p.m. (60 mins) 60 minutes)
- Official Languages (Amendment) Bill 2019 (Amendments from the Seanad) (to conclude within 30 minutes) (Dept of Tourism, Culture, Arts, Gaeltacht, Sport and Media)

7.00 p.m. approx. - 7.30 p.m. (30 mins)

- Finance Bill 2021 (Recommendations from the Seanad) (to 7.30 p.m. approx. - 8.00 p.m. (30 mins) conclude within 30 minutes) (Dept of Finance)

- Social Welfare Bill 2021 (Committee and remaining Stages) (to conclude within 2 hours) (Dept of Social Protection)

8.00 p.m. approx. - 10.00 p.m. (120

Weekly Divisions

10.00 p.m. approx. - 10.30 p.m. (30 mins)

Adjournment 10.30 p.m.

## Thursday 16 December 2021 (9:00 a.m. - 6:07 p.m.)

P.Q.s: Oral - Minister for Transport 9.00 a.m. - 10.30 a.m. (90 mins) P.Q.s: Oral - Minister for Finance 10.30 a.m. - 12.00 p.m. (90 mins) Leaders' Questions (Sinn Féin, Labour Party, People Before 12.00 p.m. - 12.34 p.m. (34 mins) Profit-Solidarity, Independent Group) Questions on Promised Legislation 12.34 p.m. - 1.04 p.m. (30 mins) SOS 1.04 p.m. - 1.44 p.m. (40 mins)

**Government Business** 1.44 p.m. - 4.04 p.m. (140 mins)

- Statements on Covid-19 [working title] (to conclude within 140 minutes) (Dept of Health and Dept of Education)

**Topical Issues** 4.04 p.m. - 4.52 p.m. (48 mins) Private Members' Bill 4.52 p.m. - 6.07 p.m. (75 mins)

- Proceeds of Crime (Gross Human Rights Abuses) Bill 2020 (Second Stage)

Adjournment 6.07 p.m.

The proposed arrangements for the taking of business are as follows:

#### **ARRANGEMENTS FOR BUSINESS**

### Tuesday proposal no. 1 - Adjournment of the Dáil and topical issues

 The Dáil shall sit later than 10.30 p.m. and shall adjourn on the conclusion of topical issues pursuant to Standing Order 37, which shall be taken on the conclusion of oral Parliamentary Questions to the Minister for the Environment, Climate, and Communications

## Tuesday proposal no. 2 - Motion *re* Appointment of Ombudsman and Information Commissioner

Shall be taken without debate

Tuesday proposal no. 3 – Motion *re* Report of the Committee on Standing Orders and Dáil Reform on the orders of reference of the Committee on Autism

Shall be taken without debate

Tuesday proposal no. 4 – Motion *re* Report of the Committee on Standing Orders and Dáil Reform on rotas for Leaders' Questions and Priority Parliamentary Questions

Shall be taken without debate

Tuesday proposal no. 5 – Motion re first meeting of Committee on Gender Equality

• Shall be taken without debate

Tuesday proposal no. 6 - Statements pre European Council Meeting of 16th and 17th December 2021, pursuant to Standing Order 124

Shall not exceed 110 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by
Order of the Dáil of 30th July, 2020, for 100 minutes, following which a Minister or
Minister of State shall be called on to make a statement in reply which shall not exceed
10 minutes, and all members may share time

### Tuesday proposal no. 7 - Appropriation Bill 2021 (Second Stage)

- In relation to Second Stage of the Appropriation Bill 2021, the following arrangements shall apply:
  - if not previously concluded, the proceedings on Second Stage shall be brought to a conclusion after a combined 215 minutes of debate over Tuesday and Wednesday;
  - speeches shall be confined to a single round (in accordance with the arrangements agreed by Order of the Dáil of 30th July, 2021, for Second Stages of Government Bills), following which a Minister or Minister of State shall be called upon to make a statement in reply which shall not exceed 5 minutes;
  - on Tuesday, the proceedings on Second Stage shall, if not previously concluded, be adjourned after 105 minutes; and
  - any division claimed on the proceedings on Second Stage shall be taken immediately prior to Committee Stage on Wednesday

# Tuesday proposal no. 8 - Residential Tenancies (Amendment) (Extension of Notice Periods) Bill 2021 (Second Stage)

Shall take place on either the conclusion or adjournment of proceedings on Second Stage
of the Appropriation Bill 2021, and shall, if not previously concluded, be brought to a
conclusion after two hours

# Tuesday proposal no. 9 - Oral P.Q.s: Minister for the Environment, Climate, and Communications

Oral Parliamentary Questions to the Minister for Environment, Climate, and
 Communications pursuant to Standing Order 46(1) shall be taken on the conclusion of
 Private Members' Business and shall conclude within 90 minutes

### Wednesday proposal no. 1 - Weekly division time and late sitting

 The Dáil shall sit later than 9.30 p.m. and shall adjourn on the conclusion of the weekly division time, which shall take place on the conclusion of proceedings on the Social Welfare Bill 2021

# Wednesday proposal no. 2 - Health (Regulation of Termination of Pregnancy) (Foetal Pain Relief) Bill 2021 (Second Stage)

• The proceedings on Second Stage of the Health (Regulation of Termination of Pregnancy) (Foetal Pain Relief) Bill 2021 shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 2 hours

# Wednesday proposal no. 3 - Motion *re* Presentation and Circulation of Revised Estimates 2022 (*includes referral to Select Committee*)

• Shall be taken without debate

## Wednesday proposal no. 4 - Animal Health and Welfare (Miscellaneous Provisions) Bill 2021 - Motion to instruct the Select Committee

 Shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 60 minutes, and shall be confined to a single speaking round, with the contributions of a Minister and of a spokesperson for Sinn Féin, the Labour Party, Social Democrats, People-Before-Profit Solidarity, the Regional Group, the Rural Independent Group, and the Independent Group (which shall be taken in that order) not exceeding 7.5 minutes each, and members may share time

#### Wednesday proposal no. 5 - Motion re Appointment of one new member and Chair of GSOC

- Shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 55 minutes, and the following arrangements shall apply:
  - a Minister or Minister of State and a representative of Sinn Féin may make speeches which shall not exceed 10 minutes in each case;
  - a spokesperson or a representative from each other party or group in Opposition may make speeches which shall not exceed 5 minutes in each case;
  - o members may share time; and
  - a Minister or Minister of State shall be called upon to make a speech in reply which shall not exceed 5 minutes

#### Wednesday proposal no. 6 - Appropriation Bill 2021 (Second Stage, resumed)

- In relation to Second Stage of the Appropriation Bill 2021, the following arrangements shall apply:
  - the proceedings on Second Stage, if not previously concluded, shall be brought to a conclusion after a combined 215 minutes of debate over Tuesday and Wednesday, and speeches shall be confined to a single round (in accordance with the arrangements agreed by Order of the Dáil of 30th July, 2021, for

- Second Stages of Government Bills), following which a Minister or Minister of State shall be called upon to make a statement in reply which shall not exceed 5 minutes; and
- any division claimed on the proceedings on Second Stage shall be taken immediately prior to Committee Stage on Wednesday

### Wednesday proposal no. 7 - Appropriation Bill 2021 (Committee and remaining Stages)

• Shall be taken no earlier than 4.30 p.m. and shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 60 minutes by one question which shall be put from the Chair, and which shall, in relation to amendments, include only those set down or accepted by the Minister for Public Expenditure and Reform

# Wednesday proposal no. 8 - Official Languages (Amendment) Bill 2019 (Amendments from the Seanad)

Shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 30 minutes, and any
amendments from the Seanad not disposed of shall be decided by one question which
shall be put from the Chair, and which shall, in relation to amendments to the Seanad
amendments, include only those set down or accepted by the Minister for Tourism,
Culture, Arts, Gaeltacht, Sport and Media

### Wednesday proposal no. 9 - Finance Bill 2021 (Recommendations from the Seanad)

Shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 30 minutes by one
question which shall be put from the Chair, and which shall, in relation to amendments,
include only those set down or accepted by the Minister for Finance in consequence to
the Seanad recommendations

#### Wednesday proposal no. 10 - Social Welfare Bill 2021 (Committee and remaining Stages)

Shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 2 hours by one
question which shall be put from the Chair and which shall, in relation to amendments,
include only those set down or accepted by the Minister for Social Protection

### Thursday proposal no. 1 - Adjournment of the Dáil

• The Dáil shall adjourn on the conclusion of Second Stage of the Proceeds of Crime (Gross Human Rights Abuses) Bill 2020 until 2 p.m. on Wednesday 19th January, 2022

### Thursday proposal no. 2 - Statements on Covid-19 [working title]

 Shall not exceed 140 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by Order of the Dáil of 30th July, 2020, for 135 minutes, following which a Minister or Minister of State shall be called upon to make a statement in reply which shall not exceed 5 minutes, and members may share time

### Thursday proposal no. 3 - Topical issues

• Shall be taken on the conclusion of the Statements on Covid-19

# Thursday proposal no. 4 - Proceeds of Crime (Gross Human Rights Abuses) Bill 2020 (Second Stage)

 Second Stage shall be taken on the conclusion of topical issues, and with arrangements as provided for in Standing Order 160, save that the proceedings thereon shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 75 minutes

#### DEFERRED DIVISIONS ON HAND RELATING TO A MOTION or BILL

Regulation of Tenderers Bill 2021 – Second Stage (postponed division on second reading motion)

#### **THURSDAY EVENING BUSINESS**

**20 January 2022:** Motion *re* Report entitled 'Examination of Bogus Self-Employment' (*Joint Committee on Social Protection, Community and Rural Development and the Islands*)

**27 January 2022:** Freedom of Information (Amendment) Bill 2021 (Second Stage) (*Deputy Sorca Clarke*)

**3 February 2022**: Thirty-ninth Amendment of the Constitution (Remote Parliamentary Voting) Bill 2020 (*Deputy Jennifer Carroll MacNeill*)

BUSINESS COMMITTEE

10 December 2021