## **REVISED (1)** REPORT OF THE BUSINESS COMMITTEE

### ARRANGEMENTS FOR BUSINESS AND BUSINESS SCHEDULE FOR

### **TUESDAY TO THURSDAY, 18 - 20 OCTOBER 2022**

<u> Tuesday 18 October 2022 (2:00 p.m 11:18 p.m.)</u>		
Leaders' Questions (Sinn Féin, Labour Party, Regional Group, Independent Group)	2.00 p.m 2.34 p.m. <i>(34 mins)</i>	
Order of Business	2.34 p.m 3.04 p.m. (30 mins)	
Motion(s) without debate	3.04 p.m 3.05 p.m. (1 min)	
- Supplementary Estimate for Public Services [Vote 40] (back from Committee)		
- Motion <i>re</i> Instruction to Committee on the National Cultural Institutions (National Concert Hall) (Amendment) Bill 2022		
Taoiseach's Questions	3.05 p.m 3.50 p.m. (45 mins)	
Government Business	3.50 p.m 7.00 p.m. (3 hrs 10 mins)	
<ul> <li>National Tourism Development Authority (Amendment) Bill 2022 (Second Stage)* (Dept of Tourism, Culture, Arts, Gaeltacht, Sport and Media)</li> </ul>		
- Central Bank (Individual Accountability Framework) Bill 2022 (Second Stage)* (Dept of Finance)		
Private Members' Business (Sinn Féin)	7.00 p.m 9.00 p.m. (120 mins)	
- Motion re Domestic Electricity and Gas Disconnections		
P.Q.s: Oral - Minister for Further and Higher Education, Research, Innovation and Science	9.00 p.m 10.30 p.m. (90 mins)	
Topical Issues	10.30 p.m 11.18 p.m. (48 mins)	
Adjournment	11.18 p.m.	
* Please note: if not provinusly concluded, proceedings shall be interrupted on either of these two Pills either three hours and 10		

\* Please note: if not previously concluded, proceedings shall be interrupted on either of these two Bills either three hours and 10 minutes after the conclusion of Taoiseach's Questions or at 7 p.m., whichever is the later

### Wednesday 19 October 2022 (9:12 a.m. - 9:00 p.m.)

Topical Issues	9.12 a.m 10.00 a.m. (48 mins)	
Private Members' Business (Social Democrats)	10.00 a.m 12.00 p.m. (120 mins)	
- Motion re Mother and Baby Institutions Redress Scheme		
Leaders' Questions (Sinn Féin, Social Democrats, People Before Profit- Solidarity, Independent Group)	12.00 p.m 12.34 p.m. (34 mins)	
Questions on Policy or Legislation	12.34 p.m 1.04 p.m. (30 mins)	
Motion(s) without debate	1.04 p.m 1.05 p.m. <i>(1 mins)</i>	
- Supplementary Estimate for Public Services [Vote 29] (back from Committee)		
Taoiseach's Questions	1.05 p.m 1.50 p.m. <i>(45 mins)</i>	
Government Business	1.50 p.m 3.40 p.m. (110 mins)	
- Statements Pre-European Council meeting of 20-21 October (not to exceed 110 mins)		
SOS	3.40 p.m 4.40 p.m. (60 mins)	

### **Government Business**

- National Tourism Development Authority (Amendment) Bill 2022 (Second Stage, resumed, if not previously concluded)\*\*
- Central Bank (Individual Accountability Framework) Bill 2022 (Second Stage)\*\*
- Courts and Civil Law (Miscellaneous Provisions) Bill 2022 (Second Stage)\*\* (Dept of Justice)
- Sex Offenders (Amendment) Bill 2021 (Report and Final Stages) (to be taken no earlier than 7 p.m. and to conclude within 90 minutes) (Dept of Justice)

### Deferred Divisions

### Adjournment

\*\*Please note: if not previously concluded, proceedings shall be interrupted on any of these three Bills either two hours and 20 mins after the conclusion of the SOS or at 7 p.m., whichever is the later

### Thursday 20 October 2022 (9:00 a.m. - 10:03 p.m.)

P.Q.s: Oral - Minister for Justice	9.00 a.m 10.30 a.m. (90 mins)
P.Q.s: Oral - Minister for Health	10.30 a.m 12.00 p.m. (90 mins)
Leaders' Questions (Sinn Féin, Social Democrats, Regional Group, Rural Independent Group)	12.00 p.m 12.34 p.m. (34 mins)
Questions on Policy or Legislation	12.34 p.m 1.04 p.m. (30 mins)
SOS	1.04 p.m 1.44 p.m. (40 mins)
Government Business	1.44 p.m 8.00 p.m. (6 hrs 16 mins)

- Central Bank (Individual Accountability Framework) Bill 2022 (Second Stage)
- Courts and Civil Law (Miscellaneous Provisions) Bill 2022 (Second Stage)
- Regulation of Lobbying (Amendment) Bill 2022 (Second Stage) (Dept of Public Expenditure and Reform)

Topical Issues	8.00 p.m 8.48 p.m. <i>(48 mins)</i>	
Thursday evening business	8.48 p.m 10.03 p.m. (75 mins)	
- Coercion of a Minor (Misuse of Drugs Amendment) Bill 2022 (Second Stage) (Deputies Mark Ward, Denise Mitchell and Martin Kenny)		

Adjournment

10.03 p.m.

The proposed arrangements for the taking of business are as follows:

### **ARRANGEMENTS FOR BUSINESS**

### Tuesday proposal no. 1 - Late sitting

- The ordinary routine of business as contained in Schedule 3 to Standing Orders shall be modified to the following extent:
  - (i) the Dáil shall sit later than 10.30 p.m.; and

### 4.40 p.m. - 8.30 p.m. (3 hrs 50 mins)

8.30 p.m. - 9.00 p.m. (30 mins)

9.00 p.m.

(ii) Government business shall, if not previously concluded, be interrupted either at 7 p.m. or 3 hours and 10 minutes after the conclusion of Taoiseach's Questions pursuant to Standing Order 46(1), whichever is the later, with consequential effect on the commencement time for private members' business, Parliamentary Questions to the Minister for Further and Higher Education, Research, Innovation and Science and topical issues

### Tuesday proposal no. 2 - Supplementary Estimate for Public Services [Vote 40]

• To be taken without debate

# Tuesday proposal no. 3 - Motion *re* Instruction to Committee on the National Cultural Institutions (National Concert Hall) (Amendment) Bill 2022

• To be taken without debate

### Wednesday proposal no. 1 - Time for weekly divisions

- The ordinary routine of business as contained in Schedule 3 to Standing Orders shall be modified to the following extent:
  - (i) the SOS pursuant to Standing Order 25(1) shall be taken on the conclusion of the Statements pre-European Council meeting of 20-21 October, pursuant to Standing Order 124, which shall be taken on the conclusion of Parliamentary Questions to the Taoiseach pursuant to Standing Order 46(1), with consequential effect on the time for the commencement of Government business; and
  - (ii) no further Government business shall be taken following the conclusion of proceedings on the Sex Offenders (Amendment) Bill 2021, with consequential effect on the commencement time for the weekly divisions and on the time for the adjournment of the Dáil

### Wednesday proposal no. 2 - Supplementary Estimate for Public Services [Vote 29]

• To be taken without debate

### Wednesday proposal no. 3 - Statements Pre-European Council meeting of 20-21 October

 Statements pre-European Council meeting of 20-21 October shall not exceed 110 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by the Order of the Dáil of 30th July, 2020, for 100 minutes, following which a Minister or Minister of State shall be called upon to make a speech in reply which shall not exceed 10 minutes, and members may share time

### Wednesday proposal no. 4 - Government Business

• The proceedings on any second reading motion of a Government Bill shall, if not previously concluded, be interrupted either at 7 p.m. or 2 hours and 20 minutes after the conclusion of the SOS, whichever is the later

### Wednesday proposal no. 5 - Sex Offenders (Amendment) Bill 2021

- In relation to the Sex Offenders (Amendment) Bill 2021, the following arrangements shall apply:
  - (i) Report and Final Stages shall take place either at 7 p.m. or two hours and 20 minutes after the conclusion of the SOS, whichever is the later; and
  - (ii) the proceedings thereon shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 90 minutes by one question which shall be put from the Chair and which shall, in relation to amendments, include only those set down or accepted by the Minister for Justice

### Thursday proposal - Time for topical issues

 The ordinary routine of business as contained in Schedule 3 to Standing Orders shall be modified to the extent that topical issues shall be taken either at 8 p.m. or on the conclusion of Government business, whichever is the earlier, with consequential effect on the commencement time for Second Stage of the Coercion of a Minor (Misuse of Drugs Amendment) Bill 2022 and on the time for the adjournment of the Dáil, which may be later than 9.27 p.m.

### **MEMBERS DISSENTING**

In relation to the Motion *re* Instruction to Committee on the National Cultural Institutions (National Concert Hall) (Amendment) Bill 2022:

- Deputy Mattie McGrath dissented in relation to taking the motion without debate; and
- Deputy Richard Boyd Barrett dissented to the lack of debate on the grounds that the substance of the Ministerial amendments were not referred to during the Second Stage debate on the Bill.

### INDICATIVE BUSINESS FOR WEEK BEGINNING 25 OCTOBER 2022

- Finance Bill 2022 (Second Stage)
- Mother and Baby Institutions Payment Scheme Bill 2022 (Second Stage)
- Statements on Energy Security
- Post-European Council Statements

### **UPCOMING THURSDAY EVENING BUSINESS**

**27 October 2022**: Mental Health (Capacity to consent to Treatment) Bill 2021 (Second Stage) (*Deputy Johnny Mythen*)

3 November 2022: Non-sitting week

**10 November 2022**: Report entitled '*Ensuring Independent Living and the United Nations* Convention on the Rights of Persons with Disabilities' (Joint Committee on Disability Matters)

> BUSINESS COMMITTEE 17 October 2022