REPORT OF THE BUSINESS COMMITTEE

ARRANGEMENTS FOR BUSINESS AND BUSINESS SCHEDULE FOR

TUESDAY TO THURSDAY, 1 - 3 JUNE 2021

(AS AGREED AT ITS MEETING ON 27 MAY 2021)

Tuesday 1 June 2021 (2:00 p.m. - 10:32 p.m.) [Convention Centre Dublin]

Londors' Questions (Day & Sinn Féin, See Dame, Ind Crn. Burel Ind Crr	200 nm 224 nm (24 mind)
Leaders' Questions (Day 6: Sinn Féin, Soc Dems, Ind Grp, Rural Ind Grp	
Order of Business*	2.34 p.m 3.04 p.m. (30 mins)
Motion without debate	
 Motion <i>re</i> Report of the Committee on Standing Orders and Dáil Reform on amendments to Standing Orders 106 and 107 	
Taoiseach's Questions	3.04 p.m 3.49 p.m. (45 mins)
Government Business	3.49 p.m 6.14 p.m. (145 mins)
- Motion re the Situation in Belarus (to conclude within 145 mins) (Dept of Foreign Affairs)	
Private Members' Business (Sinn Féin)	6.14 p.m 8.14 p.m. (120 mins)
- Judicial Council (Amendment) Bill 2021 - Second Stage	
Oral PQs: Minister for Environment, Climate and Communication	s 8.14 p.m 9.44 p.m. (90 mins)
Topical Issues	9.44 p.m 10.32 p.m. (48 mins)
Adjournment	10.32 p.m.
* Any divisions immediate and on reduced numbers	
Wednesday 2 June 2021 (9:12 a.m 9:29 p.m.) [Convention Centre Dublin]	
Topical Issues	9.12 a.m 10.00 a.m. (48 mins)
Private Members' Business (Independent Group)	10.00 a.m 12.00 p.m. (120 mins)
- Motion re Maternity Services [working title]	
Leaders' Questions (Day 7: Sinn Féin, Sol-PBP, Reg Grp, Ind Grp)	12.00 p.m 12.34 p.m. (34 mins)
Questions on Promised Legislation	12.34 p.m 1.04 p.m. (30 mins)
Taoiseach's Questions	1.04 p.m 1.49 p.m. (45 mins)
Government Business	1.49 p.m 5.29 p.m. (3 hrs 40 mins)
- Statements on the National Recovery and Resilience Plan (<i>to conclude within 220 minutes</i>) (<i>Dept of Public Expenditure and Reform</i>)	
SOS	5.29 p.m 6.29 p.m. (60 mins)
Government Business	6.29 p.m 8.59 p.m. (150 mins)
 Health and Criminal Justice (Covid-19) (Amendment) Bill 2021 [Seanad] - Second Stage (resumed, division only) and Committee and remaining Stages (to conclude after 150 mins) (Dept of Health) 	
Weekly Divisions	8.59 p.m 9.29 p.m. (30 mins)
Adjournment	9.29 p.m.

Thursday 3 June 2021 (9:00 a.m. - 9:15 p.m.) [Convention Centre Dublin]

Oral PQs: Tánaiste, Minister for Enterprise, Trade and Employmer	nt 9.00 a.m 10.30 a.m. <i>(90 mins)</i>
Oral PQs: Minister for Justice	10.30 a.m 12.00 p.m. <i>(90 mins)</i>
Leaders' Questions (Day 8: Sinn Féin, Lab, Reg Grp, Rural Ind Grp)	12.00 p.m 12.34 p.m. <i>(34 mins</i>
Questions on Promised Legislation	12.34 p.m 1.04 p.m. (30 mins)
SOS	1.04 p.m 1.44 p.m. (40 mins)
Government Business	1.44 p.m 7.12 p.m. (5 hrs 28 mins)
Statements on Montal Health during and pact Could 10 (to conclude within 100 mine)	

- Statements on Mental Health during and post Covid-19 (to conclude within 100 mins) (Dept of Health)
- Statements on Traveller Accommodation [working title] (to conclude within 100 minutes) (Dept of Housing, Local Government and Heritage)
- Maritime Jurisdiction Bill 2021 [Seanad] Second Stage (Dept of Foreign Affairs)

Topical Issues

Private Member's Bill

7.12 p.m. - 8.00 p.m. (48 mins)

8.00 p.m. - 9.15 p.m. (75 mins)

 Thirty-ninth Amendment of the Constitution (Right to Housing) Bill 2020 - Second Stage (Deputies Richard Boyd Barrett, Gino Kenny, Bríd Smith, Mick Barry, Paul Murphy)
 Adjournment 9.15 p.m.

ARRANGEMENTS FOR BUSINESS

Tuesday proposal no. 1 - Late sitting

• The Dáil shall sit later than 10.30 p.m. and shall adjourn on the conclusion of topical issues

Tuesday proposal no. 2 - Motion re the Situation in Belarus

• Shall be brought to a conclusion after 145 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by Order of the Dáil of 30 July 2020, for 135 minutes, following which a Minister or Minister of State may make a speech in reply which shall not exceed 10 minutes, and all members may share time

Tuesday proposal no. 3 - Private members' business

• Shall be taken on the conclusion of Motion *re* the Situation in Belarus, and brought to a conclusion after two hours

Tuesday proposal no. 4 - Oral PQs to Minister for Environment, Climate and Communications

• Oral Parliamentary Questions to the Minister for Environment, Climate and Communications shall be taken on the conclusion of private members' business and shall not exceed 90 minutes

Tuesday proposal no. 5 - Topical Issues

• Topical issues shall be taken on the conclusion of oral Parliamentary Questions to the Minister for Environment, Climate, and Communications

Wednesday proposal no. 1 - Statements on the National Recovery and Resilience Plan

• Shall not exceed 220 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by Order of the Dáil of 30 July 2020, for 200 minutes, following which a Minister or Minister of State may make a statement in reply which shall not exceed 20 minutes, and all members may share time

Wednesday proposal no. 2 - Health and Criminal Justice (Covid-19) (Amendment) Bill 2021 - Second Stage (resumed, division only) and Committee and remaining Stages

- The division claimed on the motion for the second reading of the Bill shall be taken immediately prior to Committee Stage
- Committee and remaining Stages shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 150 minutes by one question which shall be put from the Chair and which shall, in relation to amendments, include only those set down or accepted by the Minister for Health

Wednesday proposal no. 3 - Weekly division time

• The weekly division time shall take place immediately on the conclusion of proceedings on the Health and Criminal Justice (Covid-19) (Amendment) Bill 2021 [*Seanad*]

Thursday proposal no. 1 - Adjournment of the Dáil

• The Dáil on its rising shall adjourn until 2 p.m. on Tuesday 15 June 2021

Thursday proposal no. 2 - Statements on Mental Health during and post Covid-19

• Shall not exceed 100 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by Order of the Dáil of 30 July 2020, for that time, and all members may share time

Thursday proposal no. 3 - Statements on Traveller Accommodation [working title]

• Shall not exceed 100 minutes, with arrangements in accordance with those agreed by Order of the Dáil of 30 July 2020, for that time, and all members may share time

Thursday proposal no. 4 - Topical issues

• Topical issues shall be taken at 7.12 p.m., or on the conclusion of Second Stage of the Maritime Jurisdiction Bill 2021 [*Seanad*], whichever is the earlier

Thursday proposal no. 5 - Thirty-ninth Amendment of the Constitution (Right to Housing) Bill 2020 - Second Stage

• Second Stage shall be taken on the conclusion of topical issues, with arrangements as provided for in Standing Order 160, save that the proceedings shall, if not previously concluded, be brought to a conclusion after 75 minutes

MEMBERS DISSENTING

Deputy Pádraig Mac Lochlainn dissented in relation to the Dáil meeting in the Convention Centre Dublin on Tuesday and Thursday.

Deputies Pádraig Mac Lochlainn, Cian O' Callaghan and Mattie Mc Grath expressed dissent on the lack of provision of vaccine rollout statements and Q&A on Thursday.

Deputies Pádraig Mac Lochlainn, Cian O' Callaghan and Mattie McGrath expressed dissent on the lack of a debate in the schedule on matters relating to the fishing industry.

DEFERRED DIVISIONS ON HAND RELATING TO A MOTION OR SECOND STAGE OF A BILL

Health and Criminal Justice (Covid-19) (Amendment) Bill 2021 [Seanad] – Second Stage

Thirty-fourth Amendment of the Constitution (Inclusive Budget Reform) Bill 2014 –Second Stage (Deputy Pearse Doherty)

INDICATIVE BUSINESS FOR 15 TO 17 JUNE 2021

Maritime Jurisdiction Bill 2021 [Seanad]

BUSINESS COMMITTEE 28 May 2021