# REPORT OF THE BUSINESS COMMITTEE

## ARRANGEMENTS FOR BUSINESS AND BUSINESS SCHEDULE FOR

## TUESDAY TO THURSDAY, 6 – 8 NOVEMBER 2018

(AS AGREED AT ITS MEETING ON 25 OCTOBER 2018)

# Tuesday 6 November 2018 (2.00 p.m. – 10.00 p.m.)

 Leaders' Questions (FF, SF, RIG, SD-GP)
 2.00 p.m. – 2.32 p.m. (32 mins)

 Order of Business
 2.32 p.m. – 3.02 p.m. (30 mins)

### Motion without debate:

- Motion re. Financial Resolutions for the Finance Bill 2018

Taoiseach's Questions

P.Q.s: Oral - Minister for Transport, Tourism and Sport

Topical Issues

3.02 p.m. – 3.47 p.m. (45 mins)
3.47 p.m. – 5.17 p.m. (90 mins)
5.17 p.m. – 6.05 p.m. (48 mins)

Private Notice Question (if any)

#### **Government Business:**

6.05 p.m. – 8.00 p.m. (115 mins)

- Motion re. EU Agreement with Kazakhstan (Back from Committee) (Department of Foreign Affairs and Trade) (to conclude within 45 minutes)
- Data Sharing and Governance Bill 2018 [Seanad] (Department of Public Expenditure and Reform) Second Stage
- Public Service Superannuation (Age of Retirement) Bill 2018 [Seanad] (Department of Public Expenditure and Reform) Second Stage

## **Private Members Business (Rural Independent Group):**

- Motion re. Water Services 8.00 p.m. – 10.00 p.m. (120 mins)

Adjournment 10.00 p.m.

# Wednesday 7 November 2018 (10.30 a.m. – 10.15 p.m.)

P.Q.s: Oral – Minister for Children and Youth Affairs	10.30 a.m. – 12.00 p.m. (90 mins)
Leaders' Questions (FF, SF, LAB, SOL-PBP)	12.00 p.m. – 12.32 p.m. (32 mins)
Questions on Promised Legislation	12.32 p.m. – 1.02 p.m. (30 mins)
Taoiseach's Questions	1.02 p.m. – 1.47 p.m. (45 mins)
SOS	1.47 p.m. – 2.47 p.m. (60 mins)
Topical Issues	2.47 p.m. – 3.35 p.m. (48 mins)
Driveta Nation Overtical (if and)	

Private Notice Question (if any)

Private Members Business (Fianna Fáil): 3.35 p.m. – 5.35 p.m. (120 mins)

- Motion re. Apprenticeships

## **Government Business:**

5.35 p.m. – 10.15 p.m. (4 hrs 40 mins)

- Home Building Finance Ireland Bill 2018 (Department of Finance) Report and Final Stages (resumed)
- Criminal Justice (Money Laundering and Terrorist Financing) (Amendment) Bill 2018 (Department of Justice and Equality) (Amendments from the Seanad)
- Children's Health Bill 2018 [Seanad] (Department of Health) Order for Report, Report and Final Stages
- Data Sharing and Governance Bill 2018 [Seanad] (Department of Public Expenditure and Reform) Second Stage (resumed)
- Public Service Superannuation (Age of Retirement) Bill 2018 [Seanad] (Department of Public Expenditure and Reform) Second Stage

Adjournment 10.15 p.m.

# Thursday 8 November 2018 (10.30 a.m. – 7.48 p.m.)

P.Q.s: Oral – Minister for Rural and Community Development

Leaders' Questions (FF, SF, LAB, I4C)

Questions on Promised Legislation

Weekly divisions

SOS

10.30 a.m. – 12.00 p.m. (90 mins)

12.00 p.m. – 12.32 p.m. (32 mins)

12.32 p.m. – 12.47 p.m. (15 mins)

12.47 p.m. – 1.30 p.m. (43 mins)

130 p.m. – 2.10 p.m. (40 mins)

2.10 p.m. – 5.00 p.m. (170 mins)

- Data Sharing and Governance Bill 2018 [Seanad] (Department of Public Expenditure and Reform) Second Stage (resumed)
- Public Service Superannuation (Age of Retirement) Bill 2018 [Seanad] (Department of Public Expenditure and Reform) Second Stage
- Personal Injuries Assessment Board (Amendment) (No. 2) Bill 2018 (Department of Business, Enterprise and Innovation) Order for Second Stage and Second Stage

Topical Issues 5.00 p.m. – 5.48 p.m. (48 mins)

Private Notice Question (if any)

Private Members' Bill or Committee Report (alternating weekly): 5.48 p.m. – 7.48 p.m. (120 mins)

- Motion re. Report on Positive Mental Health in Schools — Joint Committee on Education and Skills

Adjournment 7.48 p.m.

The proposed arrangements for the taking of business are as follows:

### **ARRANGEMENTS FOR BUSINESS**

## Tuesday proposal no. 1 – Motion re. Financial Resolutions for the Finance Bill 2018

 To be moved together and decided without debate by one question, and any division demanded shall be taken immediately

## Tuesday proposal no. 2 – Motion re. EU Agreement with Kazakhstan (Back from Committee)

- To be brought to a conclusion after 45 minutes if not previously concluded
- Speeches shall be confined for a single round by a Minister or Minister or State and the main spokespersons for parties and groups, or a member nominated in their stead 5 minutes each
- 5 minute response from Minister or Minister of State
- All members may share time

PRIVATE MEMBERS' BUSINESS	
Tuesday from 8.00 p.m. – 10.00 p.m.	Rural Independent Group— Motion re. Water Services
Wednesday from 3.35 p.m. – 5.35 p.m.	Fianna Fáil—Motion re. Apprenticeships

# THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS/COMMITTEE REPORTS from 5.48 p.m. – 7.48 p.m.

Motion re. Report on Positive Mental Health in Schools — Joint Committee on Education and Skills

## INDICATIVE BUSINESS FOR WEEK COMMENCING 12 NOVEMBER 2018

#### **GOVERNMENT BUSINESS**

Social Welfare Bill 2018 (Department of Employment Affairs and Social Protection) Order for Second Stage and Second Stage

Hallmarking (Amendment) Bill 2016 (Department of Business, Enterprise and Innovation) Order for Report, Report and Final Stages

African Development (Bank and Fund) Bill 2018 (Department of Finance) Order for Second Stage and Second Stage

Local Government Bill 2018 (Department of Housing, Planning and Local Government) Second Stage (resumed)

# **PRIVATE MEMBERS' BUSINESS**

	Tuesday 13 November 2018	Social Democrats-Green Party Group— A Housing Bill (yet to be introduced)
	Wednesday 14 November 2018	Fianna Fáil— Dublin (North Inner City) Development Authority Bill 2018 Second Stage

# THURSDAY BUSINESS FOR PRIVATE MEMBERS' BILLS/ COMMITTEE REPORTS ON 15 NOVEMBER 2018

Shared Maternity Leave and Benefit Bill 2018 (Deputies Lisa Chambers and Fiona O'Loughlin) Second Stage

BUSINESS COMMITTEE 25 October 2018